Biura Red Bull.  Warszawa, Mokotów.

Inwestor: Red Bull sp. z o.o.
projekt 2020 | realizacja 2020 - 2021
Projekt wyróżniony w konkursie CBRE Office Superstar 2021 - w kategorii "Przestrzeń do współpracy"
zdjęcia: Nate Cook / Nate Cook Photography 2021

Warszawska siedziba firmy Red Bull mieści się poprzemysłowej hali wzniesionej wewnątrz Fortu Mokotów w latach 70-tych. Adaptując powierzchnię na potrzeby firmy, na trzech kondygnacjach stworzono 1700 m2 przestrzeni do pracy biurowej, działań kreatywnych, odpoczynku i aktywności socjalnych.
Realizując projekt pootwierano przestrzenie hali aby łączyć strefy funkcjonalne, wyeksponować prefabrykowaną konstrukcję żelbetową budynku oraz doświetlić jego środkowy trakt. Zapewniło to wszystkim użytkownikom biura widoki na zieleń umocnień Fortu, pozwalając jednocześnie zachować rytm i powściągliwy charakter przemysłowych wnętrz budynku.

Naszym celem przy projektowaniu nowej siedziby firmy Red Bull było stworzenie komfortowego, zrównoważonego środowiska pracy, zapewniającego pracownikom na co dzień dobre samopoczucie i chęć do aktywności.

Wysoka, naturalnie doświetlona przestrzeń biurowa typu open space podzielona jest na półotwarte strefy dające poczucie bezpieczeństwa a równocześnie swobodny kontakt pomiędzy zespołami. Strefy wypoczynkowe, zróżnicowanej wielkości salki spotkań, kabiny do rozmów oraz gabinety do pracy cichej dostępne dla wszystkich pracowników, zlokalizowane są równomiernie pomiędzy strefami pracy. Liczba różnorodnych miejsc pracy umożliwia cross working - elastyczne i kreatywne korzystanie z miejsca pracy w zależności od typu aktywności. 

Biuro oferuje użytkownikom liczne miejsca swobodnych spotkań, zespół szatni dla rowerzystów, jadalnię, pokoje gier i nagrań, miejsca relaksu cichego i głośnego. Wprowadzenie świetlika wzdłuż elewacji zewnętrznej budynku, a pod nim ściany zielonej, odmieniło charakter kondygnacji podziemnej, która stała się jasną, zapraszająca przestrzenią wypoczynku.
W strefie frontowej zawieszono Falę Energii -  instalację przestrzenną prowadzącą od wejścia głównego w kierunku recepcji i strefy eventowej.

 
 
 

W biurze wykorzystano naturalne materiały – posadzki z białego terazzo, ściany z listew dębowych oraz drewna palonego metodą shou sugi ban, zabudowy meblowe z brzozowej sklejki i czarnego nanolaminatu. Dobór wyposażenia opiera się na połączeniu bezpretensjonalnych mebli biurowych oraz wyselekcjonowanych klasyków designu. 

Zastosowano rozwiązania poprawiające akustykę istniejących stropów żebrowanych, wyspy akustyczne podwieszone oraz panele ścienne, dywany i oprawy akustyczne w strefach spotkań. Oświetlenie wnętrz biurowych naśladuje zmienne parametry naturalnego światła i dostosowuje je do rytmu dobowego człowieka.
Strefa wejściowa budynku to zaznaczona czerwoną falą instalacji przestrzennej przestrzeń kreatywno-warsztatowa. Centralny amfiteatr ze sklejki uzupełniony 255-calowym telebimem wykonanym z giętkich ekranów OLED stanowi serce tego miejsca - obszaru eventów i integracji zespołów.